konyhabutor_tervezes_tanacsok

A lakás egyik fontos élettere a konyha. Itt készülnek a finom ételek, (szegény) háziasszony itt tölti talán a legtöbb idejét, sokszor gyűlik itt össze a család, és beszélik meg a nap történéseit. A sütés-főzés színtereként azonban igencsak igénybevett helyiségről van szó, legalábbis a konyhabútor használatát tekintve biztosan.

Apropó: konyhabútor! A sorozatgyártott bútorok között ritkán találni olyat, amely saját konyhánk alaprajzának, meglévő, illetve újonnan vásárolt háztartási eszközeink méretének, lakásunk miliőjének, saját ízlésvilágunknak, egyéni elképzeléseinknek megfelelne. Így, ha újra kellene cserélni régi, elavult konyhabútorunkat, vagy éppen új lakásba költözve konyhaberendezésre lenne szükségünk, érdemes egyedi bútort gyártatnunk.

Minden alkotást tervezés előz meg. Egy jó szakember segít ebben, szakmai tanácsokkal, javaslatokkal járul hozzá a konyhabútor precíz megtervezéséhez, de természetesen mi is ceruzát ragadhatunk, és saját meglátásainkkal, ötleteinkkel közös bútortervezésbe foghatunk asztalosmesterünkkel.

Lássuk, hogy milyen szempontokat kell figyelembe vennünk, milyen tanácsokat ajánlott megfogadnunk, ha konyhabútor tervezésre adnánk a fejünket!

 

Válasszunk megfelelő alapanyagokat!

A konyhabútor belső szerkezetéhez célszerű erős, masszív, „örökéletű” anyagot választanunk, hiszen a bútor teherbírása, tartóssága alapvető fontosságú. A külső borításánál már jóval nagyobb szabadságot kapunk – már ami az alapanyagot és a designt illeti. Ezt a választást jelentősen befolyásolja az, hogy milyen stílusú, színvilágú, hangulatú konyhabútort álmodtunk meg. Míg egy letisztult vonalvezetésű, modern bútor esetében az extra megjelenésű, azaz különleges színű, mintázatú laminált bútorlap élvez előnyt, addig egy rusztikus, vidéki stílusú konyhabútornál a marással vagy éppen antikolással megmunkált tömörfa a mérvadó alapanyag. És egy gondos háziasszony számára a bútor könnyen tisztántarthatósága sem egy utolsó szempont…

 

Rajzoljunk, számoljunk!

A konyha alaprajza eleve meghatározza, hogy milyen méretű, formájú, elrendezésű konyhaberendezést lehet tervezni – ez azonban csak az egyik kihívás. A hab a tortán az az, hogy ebben a rendelkezésre álló „keretben” olyan konyhabútort tudjunk tervezni, amely a különböző funkcióknak, használati igényeknek is eleget tesz, elosztása is praktikus, úgy nyíljanak az ajtajai, hogy azok ne ütközzenek semmibe, ne akadályozzák a bútor kényelmes használatát, és még a háztartási gépeknek is jusson benne hely.

Ergonómia, tehát a munkafolyamatok szempontjából célszerű a hűtőszekrénnyel indítani a sort, ugyanis innen vesszük elő a főzéshez szükséges alapanyagokat, ezt követően jöhet egy munkapult, majd következhet a mosogató-rész, ahol szükség esetén megmossuk, tisztítjuk az alapanyagokat, továbbá egy munkapult, ahol ezeket előkészítjük, végül elérkezünk a sütés-főzés színhelyére, és a sort egy tálalásra alkalmas felülettel zárjuk.

 

Gombhoz a kabátot!

Nem ritka, hogy a meglévő háztartási gépeinknek (hütőszekrény, mosogatógép, tűzhely, sütő, páraelszívó) kell helyet szorítanunk az új konyhabútorban, vagyis a bútor méreteit, struktúráját kell az eszközökhöz igazítani. Ha viszont éppen vásárlás előtt állunk, akkor az is megoldás lehet, hogy a tervezés alatt álló konyhaberendezés méreteihez és stílusához keresünk – ma már jellemzően beépíthető – konyhai háztartási gépeket.

 

Tároljunk okosan!

Lehet kicsi vagy nagy területű a konyhánk, de egyiket sem ajánlott bútorzattal telezsúfolni. A praktikus tárolási lehetőségeket azonban mindig szem előtt kell tartani, mert egy konyhában bizony nagyon sok eszköz, kellék felhalmozódhat. Mindenképpen iktassunk be ajtós felső- és alsószekrényeket, valamint kisebb-nagyobb fiókokat, és ne felejtkezzünk el tágasabb polcos szekrényrészről sem, ahol jól elférnek a nagyobb edények, konyhai eszközök. Lábazati fiókokkal (pl. beépített sütő alatt), sarkok ügyes kihasználásával, felnyíló-lenyíló ajtókkal, kihúzható-betolható elemekkel, mennyezetig való építéssel számos rakodóhelyet alakíthatunk ki.

 

Minden részlet számít!

Két, ugyanolyan fából készült bútoron eltérő stílusú fogantyút alkalmazva ezek az apró kiegészítők más-más megjelenést adnak az egyes bútoroknak. Tényleg minden részlet számít! Az egységes összkép és a harmonikus kinézet érdekében mindig a konyhabútor stílusához illesszük az egyéb kiegészítőket mint például a fiókgombokat, kisfiókokat, üveges elemeket, rácsokat, díszléceket, bemarásokat, stb.

 

+1 Kerüljük az ablak előtti mosogatást!

Ha van rá lehetőség, akkor a mosogatót ne közvetlenül az ablak előtt helyezzük el, ugyanis egyrészt a megvilágítása nehezen kivitelezhető, másrészt az ablak, a függöny is könnyebben piszkolódik.


Konyhabútor tervezésre fel!

Segíthetek?